ترمز دیسکی بهتر است یا کاسه ای
اگر در مشخصات فنی بیشتر خودروهای بازار دقت کنید، معمولا سامانه ترمز را دیسکی یا کاسهای ذکر میکنند. دیسکی یا کاسهای بودن ترمزها، در سیستم ترمز مربوط به هر چرخ اتفاق میافتد و آنها را نمیتوان مربوط به کل سیستم ترمز دانست. یعنی بخشی که روی چرخها و بعد از فشردن پدال ترمز ایجاد اصطکاک میکند، میتواند کاسهای یا دیسکی باشد.
سیستم ترمز کاسهای چطور کار میکند
همان مراحلی که به شکل کلی در مورد سیستم ترمز خودرو گفتیم در این سیستم ترمز کاسهای هم تکرار میشود. فقط اینکه پیستونها فشار خود را به کفشکهای ترمز منتقل کرده و آنها را به کاسه چرخ نزدیک کرده و میچسباند. در این صورت اصطکاک پیش آمده و سرعت کاسته میشود. ترمزهای کاسهای، یک کاسه ترمز فلزی را شامل میشوند که مجموعه ترمز هر چرخ را در اختیار دارند. درون این کاسه ترمز، دو کفشک خمیده به سمت بیرون حرکت میکنند تا سرعت چرخش کاسه ترمز را که همراه چرخ دوران دارد، کم کنند. بدین ترتیب که شما پدال را فشار داده و روغن موتور موجود در پیستونهای اصلی و فرعی، جابهجا شده و فشار بر کفشکهای ترمز وارد میشود. این کفشکها فلزی بوده و رویشان لنت ترمز را چسبانده یا پرچ میشوند.
برای اینکه لنت ترمز مقاومت خوبی برابر گرمای ایجاد شده ناشی از ترمز داشته باشد، آنها را غالباً از فایبرگلاس یا مواد نیمهفلزی میسازند تا ماندگاری بیشتری داشته باشند. سابق بر این از آزبست به این منظور استفاده میشد. این ترمزها بر اساس نحوه قرار گرفتن کفشکها در کاسه، دستکم چهار نوع مختلف دارند.
شیوه کار در ترمز دیسکی چگونه است؟
در این مدل، سیستم ترمز وارد عمل شده و پیستونها فشار خود را به لنتهای ترمز آورده و لنتها هم به دیسک ترمز میچسبند و ترمزگیری میشود. در این مدل به جای کاسه، از یک دیسک چرخان استفاده میشود و به جای کفشکهای خمیده هم، از یک جفت کفشک صاف به نام لنت ترمز سود برده میشود. این لنتها دو طرف دیسک جا خوش کرده و از پشت به یک سیلندر و پیستون هم وصل میشوند تا وارد عمل شوند. وقتی پدال ترمز را فشار میدهید، روغن توسط نیروی هیدرولیکی از یک کانال فلزی به سیلندر چرخ رسیده و پیستون را به سمت بیرون فشرده میکند. در نتیجه لنتها به دیسک چسبیده و ترمزگیری صورت میگیرد.